Bobblehead Bunny

Budak Baek
sweet owner

Navigation : touch hover imageDiaries Owner Linkies
Hai Peeps ^^ Welcome to my superb blog :D


Credits!

basecode: Nurul AtiQah
Edit by: SitiSyuhadah
Re-Edited By: Budak Baek
Others: ? ? ?


TabarrujNabi saw. bersabda, 

“Wanita yang berhias bukan untuk suaminya adalah bagaikan kegelapan pada hari kiamat, tidak ada cahaya baginya.” (HR. Abu Daud)

Tabarruj boleh terjadi walaupun wanita itu menutup aurat.

Tabarruj ialah wanita yang bersolek atau menampakkan perhiasaan dan kecantikannya atau memakai wangian, yang mampu menarik perhatian lelaki bukan mahram.

Ibn Katsir mengatakan, tabarruj ialah wanita yang meletakkan selendang atas kepalanya dan tidak mengikatnya sehingga boleh dilihat leher dan perhiasannya termasuklah rantai di lehernya.

Ibn Manzur mengatakan tabarruj ialah apabila seorang wanita menampakkan perhiasan serta kecantikannya kepada lelaki bukan mahram.

Abu Ubaidah berpendapat tabarruj bermaksud seorang wanita menampakkan kecantikannya yang boleh membuatkan orang lelaki ghairah.

Firman Allah, 


“Dan hendaklah kalian tetap di rumah kalian dan janganlah kalian bertabarruj seperti orang-orang jahiliyah yang dahulu”. (Al-Ahzaab ayat 33)

# Nabi dh pesan , Allah pon dah larang , Ulama' juga dh menyatakannya .. ikutan siapa lagi kita nk ikut selain mereka ?? syaitan ?? hawa nafsu ??

berhiaslah secantik mana pun .. kalau lelaki itu bukan jodoh kamu .. bukan suami kamu .. perbuatan kamu hanyalah sia2

p/s ; take note , share , make a change